KievitsbloemKievitsbloemKievitsbloem

Quinten Richard Steur

* 31 juli 2002 - 16 augustus 2002 †

Remko en Jolanda Steur

Beretrots...

Na een zorgeloze zwangerschap van 42 weken en 1 dag is onze Quinten geboren. Op woensdag 31 juli 2002 om 2.35 uur in de morgen. Met zijn 4010 gram een flinke baby. De tweede naam Richard, is een vernoeming naar zijn opa. Remko's vader. En zoals de titel al zegt. Beretrots zijn we met zijn geboorte. We zijn vader en moeder geworden.

Ons dappere ventje

Direct na de geboorte is de ademhaling niet helemaal goed van onze zoon en ook duurt het wat langer voor de handjes en voetjes van Quinten mooi roze zijn. Quinten was, zoals ze dat noemen, zuchtend aan het ademhalen. De gynaecoloog vertrouwt het niet helemaal en laat de kinderarts er bij komen. De kinderarts hoort een ruisje, maar verwacht niet dat er wat ernstigs aan de hand is. Voor observatie gaat Quinten naar de kinderafdeling. In de loop van de morgen wordt bekend dat Quinten toch beter in het VU in A'dam onderzocht kan worden. Voor wij het weten, is Quinten al in de ambulance op weg naar het VU. Zonder dat we even hem hebben kunnen groeten. Er was niet eens haast bij.

In de middag krijgen we te horen dat Quinten in het VU moet blijven, er is iets met zijn hartje. Snel reizen we hem na, papa en mama gaan ook per ambulance naar het VU. Daar aangekomen krijgen we eerst tijd om bij ons ventje te zijn. En daarna hebben we een gesprek met de kindercardioloog. Quinten heeft een meervoudige hartafwijking. Wel 5 afwijkingen. Een transpositie van de grote vaten, beide vaten op de rechter hartkamer, VSD (gaatje tussen de kamers), een vernauwing in de aorta, en extra spierweefsel in de rechterkamer wat daar niet hoort te zitten. Deze laatste afwijking bleek pas later. Maar alle afwijkingen afzonderlijk zijn goed te verhelpen. En de kindercardioloog had al met zijn team een operatieplan gemaakt. Maar het liefst moest Quinten nog wat groter groeien. Quinten blijft op de IC liggen. Ze moeten hem goed in de gaten houden, want als de ductus botali (een ader tussen de aorta en longslagader) dicht gaat, kan dat problemen op gaan leveren. Normaal gesproken gaat deze ader binnen een dag na de geboorte dicht. Bij Quinten duurde dit langer, maar voor hem was dit ook gunstiger.

Ondertussen proberen we voor zo ver dat mogelijk is te genieten van ons ventje. Mama is begonnen met afkolven, Quinten krijgt dit via de fles. Hij mag zelfs drie dagen aan de borst bij mama drinken. Daarna werd het voor zijn hartje te zwaar, en krijgt hij ook een sonde. De ductus botali gaat dicht, maar het lijkt dat Quinten hier niet zo heel veel last van heeft. Dus dat is een goed teken. Ondertussen wordt het druk op de IC, de plek van Quinten is nodig voor een ander kindje, dat meer zorg nodig heeft. Quinten gaat naar de kinderafdeling, in een highcare situatie. Voor ons prettig, want Quinten ligt nu alleen op een kamer. Dus we kunnen ongestoord bij ons mannetje zijn; ook opa's en oma's die op bezoek komen. Nu hoeft er niet steeds één op de gang te wachten.

Papa en mama met Quinten

Langzamerhand wordt de hartslag van onze zoon hoger. Hij krijgt plasmedicatie, omdat hij vocht vasthoudt. De operatie staat gepland op maandag 12 augustus 2002. De vrijdag ervoor wordt Quinten per ambulance naar het LUMC in Leiden vervoerd. Mama mag met hem mee, papa gaat eerst de spulletjes uit het RMcD halen en komt dan ook met de auto.

Quinten met mama in de ambulance naar Leiden

Direct bij aankomst in Leiden wordt er een echo gemaakt van het hartje van Quinten. Dit gebeurde iedere dag, maar nu door de kinderhartchirurg, die Quinten gaat opereren. Het gaat niet goed, de linker hartkamer pompt niet goed meer. Quinten gaat weer naar de IC. Krijgt daar medicijnen om de ductus weer te openen. Deze medicijnen hebben veel nare bijwerkingen en zijn daardoor voor Quinten erg vervelend. Dus krijgt hij ook weer medicijnen tegen die bijwerkingen. De medicijnen slaan aan, de linkerkamer pompt nu weer beter. Spannend weekend volgt, maar ook blij dat Quinten geopereerd gaat worden. En zijn hartje dus beter wordt.

De nacht na de operatie hebben artsen en verpleegkundigen moeite om hem stabiel te krijgen, maar met veel medicatie lukt het hun dan toch. De operatie is gedeeltelijk uitgevoerd, het hartje is nog te klein, om alle afwijkingen in één keer te verhelpen. Maar zo moet Quinten wel groter kunnen groeien. Helaas komen de nieren van Quinten niet op gang, dit is een bijwerking van de hart-longmachine. Maar ook hier hebben de medici een tijdelijke oplossing voor.

Eindelijk gaat het donderdags beter, de medicatie kan worden afgebouwd. 's Avonds worden we gebeld in het RMcD, het gaat niet goed, of we zo snel mogelijk willen komen. We hebben nog de hoop dat het allemaal wel mee valt. Maar in het ziekenhuis blijkt Quinten zijn hart geen bloed meer rond te pompen en wordt hij gereanimeerd. Met veel extra medicatie en met hulp van een pacemaker kan het hartje dan weer bloed rond pompen. De hele nacht hebben artsen en verpleegkundigen en vooral Quinten zelf voor zijn leven gevochten.

In de vroege morgen van vrijdag 16 augustus moet Quinten de moedige strijd staken. Zelfs verhoging van medicijnen helpen niet meer, Quinten is in de armen van zijn mama gelegd, en is naar oma (moeder van Jolanda) gegaan in de hemel. Papa en mama van Quinten vertrouwen er op dat Oma Buter goed voor hun ventje zal zorgen.

Quinten in de vroege morgen overleden

Foto's gemaakt bij zonsopkomst

Quinten is mee naar huis gegaan en heeft tot de begrafenis op zijn kamertje in zijn eigen bedje gelegen. Waar papa en mama rustig afscheid van hem kunnen nemen.

Het monumentje van Quinten

Gedicht op het monumentje

Na een korte tijd
vol liefde
en geborgenheid
houden wij in ons hart
het gevoel over
aan een fijne tijd

je bent geboren
en gestorven
wij houden van je
voor áltijd

Op 11 augustus 2005 is een gezonde zoon Tycho Frederik en op 3 juni 2007 een gezonde dochter Darinka Aleida geboren.