KievitsbloemKievitsbloemKievitsbloem

Yorinde Zuidema

* 20 maart 1993 - 20 maart 1993 †

Bart en Gisella Zuidema

Ons kleine sterrekind

De zwangerschap verliep uitstekend geen last van zwangerschapskwaaltjes. Het was te mooi om waar te zijn. Precies op de uitgerekende dag kreeg ik last van weeën en 6 uur later beviel ik thuis van een hele mooie dochter die we de naam Yorinde gaven. O wat was ze mooi en volgens de verloskundige was ze gezond. We hebben van haar genoten de eerste uren, daarna werd ze in haar wiegje gelegd en werd ik gewassen. Na het wassen en de beschuit met muisjes, wilde de kraamverzorgster haar uit het wiegje halen en bij mij brengen voor een voeding. Ze vond Yorinde niet ademend in de wieg, snel naar het ziekenhuis, maar ik had het gevoel al van dit is niet goed, dit gaat helemaal verkeerd. Jammer genoeg kreeg ik gelijk: ze konden haar niet meer helpen.

Ik heb haar zelf gewassen en aangekleed en in het kistje gelegd dat was toch het laatste wat je voor je kindje doen kan op dat moment. Alles moest geregeld worden voor de begrafenis, en ik wist niks te bedenken. We hebben het aan de uitvaartverzorgster overgelaten. Op de dag van haar begrafenis zijn we naar de aula gegaan om definitief afscheid van haar te nemen. Na de dienst hebben we haar zelf in haar grafje gelegd, en daarna naar huis. Een leeg huis zonder kindje dat zo gewenst is.

Toen kwam de klap: ze hadden geen oorzaak van haar overlijden. Maar toen na het derde bengeltje, die een hele moeilijk start had, de papieren van Yorinde opgevraagd werden, kregen we te horen -na 6 jaar- dat ze was overleden aan de streptokokbacterie. Waarom toen pas, als ze het al wisten? Zes jaar in onzekerheid van hoe en wat. Was het te voorkomen geweest, dat vroeg ik me altijd af.

Na Yorinde zijn er drie jongens geboren en elke keer in het ziekenhuis. Ik dorst het niet aan om weer thuis te bevallen. Als de eerste 24 uur om waren, dan ging het goed. Ook heb ik een engeltje verloren met 16 weken. Dit engeltje heet Kleintje.

Yorinde, een half uur oud

Dit is het verhaal van ons sterrekindje.