KievitsbloemKievitsbloemKievitsbloem

Chris Rikhof

* 5 maart 1998 †

Paul en Bianca Rikhof

Het verhaal van ons engeltje Chris

Toen ik zwanger was van ons eerste kindje kregen we rond de 18de week te horen tijdens een echo dat ons kindje ernstig ziek was. We werden direct naar het Radbout in Nijmegen verwezen en daar werd ons verteld dat ons kindje niet levensvatbaar was. Het ging hier om het syndroom van Mechel Gruben, een erfelijke aandoening (dit betekende dat als ik ooit weer zwanger werd we 25% kans hadden dat dat kindje ook diezelfde aandoening zou krijgen). We werden toen voor de keus gesteld om de zwangerschap af te breken of uit te dragen met als risico dat het kindje vroegtijdig zou sterven, of anders in ieder geval de bevalling niet zou overleven.

De keuze was voor ons niet moeilijk omdat we er beide achter stonden de zwangerschap uit te dragen. Het was geen gemakkelijke tijd maar toch kon ik genieten van elk levensteken dat ons kindje in mijn buik gaf. Er kwam veel onbegrip van mensen om ons heen die niet begrepen dat ik de zwangerschap uit wou dragen, in hun ogen was het toch allemaal voor niets, maar er waren ook veel lieve en begripvolle mensen die onze keuze respecteerden. Op 5 maart 1998 werd ons Zoontje Chris* geboren. In tegenstelling tot wat de artsen hadden gezegd heeft hij nog 3 kwartier geleefd. Wat je in die 3 kwartier van hem krijgt is niet te beschrijven, hij lag bij me op de buik en is in onze armen overleden.

Chris is nog 5 dagen bij ons thuis geweest voordat we hem hebben begraven, dit waren de 5 indrukwekkendste dagen uit mijn leven. Chris lag op zijn eigen kamertje met om hem heen allemaal knuffels en bloemen, het hele huis rook naar die bloemen. Paul, de vader van Chris, heeft hem zelf naar zijn grafje gedragen. Hij zei tegen me: "Al die tijd heb jij hem gedragen, de weg naar zijn laatste rustplaats draag ik hem". Het afscheid was heel moeilijk, en het gemis is na 3 jaar nog net zo groot, het is net of je steeds meer van hem gaat houden. Nu we 3 jaar verder zijn heeft Chris een broertje gekregen, Stef is een gezonde vent waar we ook heel erg blij mee zijn.
Kortom we hebben 2 zonen om trots op te zijn.

LIEVE CHRIS

Wij hadden je graag zien opgroeien
maar onze lieve Heer heeft je nodig.
Daarvoor kiest hij alleen hele speciale kindjes.
Chris jij bent en blijft voor ons heel speciaal.
Veel liefs papa, mama en Stef.

Ons engeltje Chris