KievitsbloemKievitsbloemKievitsbloem

Timothy Alexander Graafmans

* 21 juli 1996 †

Hans (36) en Yvonne

Medio december 1995 werd Yvonne zwanger van onze eerste. We waren al sinds 1981 bij elkaar en we hadden altijd gezegd, dat we pas bij een zwangerschap heel romantisch wilden trouwen. Aldus geschiedde en op 12 juni 1996 traden we in het huwelijk. Een heerlijke dag en een nog mooiere huwelijksreis volgde.... We verbleven twee heerlijke weken in een super romantisch hotelletje aan de Mediterrané in St.Claire Le Lavendou. Tot zover rozegeur en maneschijn dus.

Een maand of wat later, Yvonne was inmiddels bijna aan de 32e week toe, vond Yvonne 's avonds laat dat de baby wel erg stil was, terwijl hij normaal gesproken toch behoorlijk aanwezig was. Yvonne was een beetje huilerig en ik troostte haar en we vielen in slaap. De volgende ochtend bleef het nog steeds erg stil en we vroegen de verloskundige om ons alsjeblieft te verwijzen naar het ziekenhuis. Daar om ongeveer 09.30 uur aangekomen volgden de gebeurtenissen elkaar snel op. Yvonne werd plotsklaps erg misselijk en moest overgeven en haar temperatuur liep snel op. Ze werd onderzocht en ook de hartslag van de baby werd gemeten en die bleek veel te hoog te zijn!
Ook begonnen zich nu weeën aan te dienen. Eerst probeerde men nog om ze te remmen, maar er bleek geen houden aan en men besloot derhalve om het dan maar te laten gebeuren. Wel moest Yvonne van het ziekenhuis in Zeist verplaatst worden naar het AZU in Utrecht, omdat men in Zeist niet voldoende ingericht was voor dergelijke calamiteiten. Toen we om 20.30 uur in het AZU aan kwamen, werd Yvonne in de verloskamer nogmaals gemonitord, maar er was geen hartslag meer hoorbaar van de baby.... Wij waren nog wat ongelovig, tenslotte duurde het bij de verloskundige ook wel eens even voor hij het hart te pakken had, maar uiteindelijk drong het tot ons door, dat onze kleine baby niet langer bij ons was. Hij moest echter toch geboren worden en 's ochtends om ongeveer half vijf werd onze zoon Timothy Alexander (Tim) dood geboren.

Hij was prachtig en alles zat erop en aan. Wat was dan toch de oorzaak van dit drama? We lieten obductie doen en per toeval kwam men erop, dat hij besmet was met de Listeria bacterie en dus Listeriosis had. Hij was uiteindelijk gestorven aan een longontsteking als gevolg van die Listeria. Natuurlijk was ook Yvonne besmet, want via haar was onze kleine man besmet. Yvonne heeft ook nog even slecht gelegen, maar met medicatie was de ziekte snel onderdrukt en uitgebannen. Haar infectie bleek niet via het gebruikelijke kanaal van de voeding tot stand gekomen te zijn, maar via uitwendige weg. Met andere woorden, ze was besmet via de vagina.

Bijna een jaar later bezochten we opnieuw ons vakantieadres in Zuid-Frankrijk, maar bij deze gelegenheid leek het ons beter, om alle voorzorgsmaatregelen in acht te nemen en Yvonne zou dan ook alleen pootje baden i.p.v. zwemmen. Ze was immers sinds maart van dat jaar zwanger van onze tweede! Koud een week terug las ik in de krant een klein berichtje, dat mij de schellen van de ogen deed vallen. Aan de Zuid-Franse kust was op vele plaatsen een zwemverbod afgekondigd i.v.m. bacteriële besmetting van diverse soorten....... Natuurlijk waren we blij, dat we zo voorzichtig geweest waren.

Inmiddels is Yvonne op 17 december 1997 bevallen van een prachtige meid, Alyssa Victoria (Alyssa). Het verdriet om het verlies van Tim is er niet minder om. Het leven herneemt weliswaar zijn loop, maar te pas en te onpas word je toch weer geconfronteerd met je verdriet. Het zij zo.

Kaart Tim

Kaart Tim