KievitsbloemKievitsbloemKievitsbloem

Tjerk

* 7 mei 2000 †

Richard en Anneke

Het verhaal van Tjerk

Anderhalf jaar nadat onze bengel Djurre is geboren, ben ik zwanger van ons 3e kindje, De hele zwangerschap gaat het harstikke goed, het kindje groeit als kool en wordt de grootste van de 3. In week 36 heb ik aan de gyn. gezegd dat ik een vreemd gevoel heb, het lijkt wel of die kleine man het niet naar z'n zin meer heeft, de gyn (een arts-in-opleiding) wuift het weg, met "het groeit toch goed". 2 dagen voor de bevalling moet ik voor controle naar een andere gyn. Het lijkt wel of ie er niet zoveel zin in heeft, en doet alles heel snel. Hij zegt dat er genoeg vruchtwater is, terwijl wij zoiets hebben van "Er klopt iets niet". De dag erna krijg ik van mensen te horen dat het net is of m'n buik kleiner geworden is. Vrijdagavond naar de verloskamers met weeën, maar werd weer naar huis gestuurd omdat het niet doorzette. In eerste instantie konden ze het hartje niet vinden, na wat gezoek was het er toch. Met 40 weken en 4 dagen krijg ik eindelijk weeën, zo hevig dat het lijkt of ik persdrang heb. Het ziekenhuis gebeld. We moesten maar de verloskundige bellen, die ik nog nooit gezien had! Maar ze kwam meteen en constateerde nog maar 3 cm ontsluiting; ook zij kon het hartje niet vinden!

Eenmaal in het ziekenhuis kreeg ik een deja vu, er werd een ctg gemaakt met het geluid uit, en weer kwam die kar met echoapparaat er aan! Dit hadden we 3¼ jaar eerder ook meegemaakt! Nu kwam het nieuws zo keihard aan omdat het zooo onverwachts was! Ik moest nog bevallen, en in die uren heb ik alleen maar gevloekt en gescholden! Na 5 uur en 3 kwartier was daar ons mini-reusje! Tjerk, een beer van een vent met z'n 52cm en 3380 gram. De grootste en zwaarste van alle drie m'n kanjers. Ik heb hem heerlijk geknuffeld en vertroeteld, in bad gedaan en mooie kleertjes aangetrokken. Dit had ik bij Hessel* niet kunnen doen omdat die te klein en te teer was! Ook Tjerk is gecremeerd, en ook zijn as is verstrooid op het veld. Nu zijn ze bij elkaar die kanjers van ons.

De reden dat ze gestorven zijn is bij allebei stolsels is de placenta. Alleen was het bij Tjerk dat er een stolsel zat in de hoofdader van placenta naar navelstreng, de gyn. (m'n eigen) zei later ook dat het een kwestie van een uur is geweest, dat je dit niet had kunnen zien aan komen.

Die lieverd die me toch even vast hield

In een bootje naar de overkant